top of page

Fizetési moratórium

Tisztelt Ügyfelünk!

 

 

Mint az Ön által is ismert, a Kormány a vészhelyzet ideje alatt (koronavírus járvány által okozott) pénzügyi, gazdasági károk mérséklése érdekében fizetési könnyítéseket biztosított a lakossági, kisvállalkozói és vállalati hitelek kapcsán.

(Korábbi jogszabályok: a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII.22.) Korm. rendelet módosításáról szóló 536/2021. (IX.15.) Korm. rendelet.)

 

A fizetési moratórium meghosszabbításra került,

  • az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény,

  • az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény eltérő alkalmazásáról rendelkező 216/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet,

  • a hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelemről szóló 8/2022. (VI. 20.) MK rendelet szabályai alapján.

 

A 216/2022. (VI.17.) Korm. rendelet értelmében

  • a jelenlegi fizetési moratórium (a továbbiakban: Moratórium 3.) 2022. július 31. napjáig meghosszabbításra kerül,

  • az „új” hiteltörlesztési moratórium (a továbbiakban Moratórium 4.) 2022. augusztus 1. napjától 2022. december 31. napjáig tart.

 

A fizetési haladék fenntartására, amennyiben Ön moratórium alatt áll, kérelmet szükséges benyújtania a Társaságunk részére az alábbiak szerint!

 

Kérelmet az az Ügyfél nyújthat be, aki/amely jelenleg (2022. június hónapban) él a fizetési moratóriummal.

 

Tájékoztatjuk, hogy a hitelmoratórium igénybevételének feltételei úgy módosultak, hogy amennyiben Ön, vagy vállalkozása jelenleg (2022. június hónapban) él a hitelmoratóriummal, 2022. július 31-ig nyilatkoznia kell, hogy továbbra is (2022. augusztus 1-jétől) élni kíván vele.

 

Amennyiben Ön a Moratórium 4. időszakában fenn kívánja tartani a fizetési moratóriumot, akkor 2022. július 31-ig a 8/2022. (VI.20.) MK rendelet 2. számú melléklete szerinti nyilatkozat alkalmazásával valamennyi szerződése vonatkozásában nyilatkoznia szükséges.

(A Melléklet megjelent Magyar Közlöny 2022. évi 101. számában)

 

A kérelem benyújtására személyesen ügyfélszolgálati irodánkban ügyfélfogadási időn belül, hétköznaponként 9:00-16:00 óráig a 1023 Budapest, Bécsi út 25. szám alatt, vagy online formában a hitel@carionhitel.hu e-mail címen van lehetősége.

 

 

A moratórium lejártához kapcsolódó fizetési ütemezés megváltozására vonatkozó általános tudnivalókról az alábbiakban kívánjuk tájékoztatni:

 

1. Amennyiben Ön a kölcsönszerződése szerinti törlesztést változatlanul - a moratórium időszaka alatt is - az eredeti szerződési feltételek és kondíciók alapján teljesítette és minden törlesztőrészletet, tartozást maradéktalanul fizetett, a kötelezettségei továbbra is az eredeti kölcsönszerződés szerint állnak fönn.

 

2. Amennyiben Ön élt a moratóriummal és keletkezett felgyűlt, meg nem fizetett tartozása, úgy Társaságunk a moratórium lezárultakor a hatályos jogi rendelkezéseknek megfelelően elvégzi a kölcsön átütemezését, azaz a futamidő meghosszabbításával elosztja a moratórium alatt keletkezett felhalmozódott törlesztőrészleteket úgy, hogy a jövőbeni törlesztőrészletek ne legyenek magasabb összegűek a szerződés szerinti eredeti törlesztési kötelezettségnél. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a fizetési moratórium alatt meg nem fizetett tőke, kamat, díjtételeket a moratóriumot követően kell megfizetni, ezért a futamidő jelentősen, akár több évvel kitolódhat a moratórium előtti futamidőhöz képest!

 

3. Amennyiben Ön élt a moratórium lehetőségével, de szeretné elkerülni a futamidő további meghosszabbítását és pénzügyi lehetőségi megengedik, úgy javasoljuk, hogy 2022. július 31. napjáig fizesse meg a moratórium harmadik szakasza alatt felgyűlt teljes tartozását. Tájékoztatjuk, hogy ez a tranzakció nem minősül előtörlesztésnek, így azt nem terheli semmilyen költség.

 

Lehetőség van a moratórium alatt felgyűlt tartozást egy tetszőleges részösszegben is kiegyenlíteni, ebben esetben a fennmaradó kötelezettség mértéke befolyásolja a futamidő változtatás mértékét.

(Természetesen lehetőség van a moratórium alatt felhalmozott tételeknél nagyobb összegű törlesztés befizetésére is, ám ez már előtörlesztésnek minősül, melyet konstrukciótól függően előtörlesztési díj terhelhet!)

 

Tájékoztatjuk, hogy a fenti információkat a jelen levelünk keltekor ismert és hatályos jogszabályok rendelkezései birtokában osztottuk meg Önnel, a jövőt érintő esetleges újabb módosítások természetesen még hatással lehetnek a benne foglaltakra.

 

Kérjük amennyiben a jelen tájékoztatással kapcsolatban kérdése, észrevétele lenne, vegye fel a kapcsolatot Társaságunkkal, egyebekben pedig kérjük a benne foglaltak szíves tudomásul vételét!

 

Budapest, 2022. június 23.

 

 

Tisztelettel:

Carion Finanszírozási Centrum Zrt.

Kitöltendő nyilatkozat

Tájékoztatás

Elérhetőségeink az alábbiakban:
email: hitel@carionhitel.hu
telefon: 061 336 2800
mobilszám: 06 20 401 2279


bottom of page